ΚΑΦΕΙΝΗ-ασφαλή όρια κατανάλωσης
Posted in News

H καφεϊνη υπάρχει ως φυσικό συστατικό στον καφέ, το τσάι και το κακάο. Στον άνθρωπο η καφεϊνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης.

Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης επιδρά θετικά στη πνευματική και σωματική απόδοση. Ενώ μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης είναι συνήθως αβλαβής, σε μερικούς ανθρώπους η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης όμως μπορεί να προκαλέσει άγχος, αϋπνία, πονοκεφάλους, και ερεθισμό του στομάχου.

Το 2015 η Ευρωπαϊκή επιτροπή ασφάλειας τροφίμων θέσπισε ως ανώτατο όριο κατανάλωσης τα 400 mg  καφεϊνης από όλες τις πηγές, για τους υγιείς ενήλικες στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής. Την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού τα ανώτατα όρια κατανάλωσης καφεϊνης δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 200 mg  ημερησίως. Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι η ευαισθησία στην καφεϊνη που έχει κάποιος και στο πόσο γρήγορα τη μεταβολίζει.

Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία και άγχος. Ως εκ τούτου, μπορεί να επωφεληθείτε σημαντικά από την παρακολούθηση και τη μείωση της πρόσληψης καφεΐνης, οπότε και είναι σημαντικό να αποφύγετε τα ροφήματα με καφέ. Με τη βοήθεια του παρακάτω πίνακα υπολογίστε την περιεκτικότητα ποτών και τροφών σε καφεϊνη που καταναλώνετε σε ημερήσια βάση.

 

Περιεκτικότητα ποτών και τροφών σε καφεϊνη

 

ΤΡΟΦΙΜΑ/ΠΟΤΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΑΦΕΙΝΗ (mg)
Καφές φίλτρου 125 ml 85
Εσπρέσο 30   ml 60
Στιγμιαίος καφές 125 ml 65
Ντεκαφεϊνε 125 ml 3
Τσαϊ (φύλλα ή φακελάκια) 150 ml 32
Κρύο τσαι 330 ml 20
Ζεστή σοκολάτα 150 ml 4
Αναψυκτικά τύπου κόλα 330 ml 39
Αναψυκτικά τύπου κόλα χωρίς ζάχαρη 330 ml 41
Ενεργειακά ποτά 330 ml 80
Σοκολάτα 30γρ. 20
Σοκολάτα γάλακτος 30γρ. 6
Μαύρη σοκολάτα 30γρ. 60

 

 

Share this post
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart