Σακχαρώδης διαβήτης και διατροφή: τα σημεία κλειδιά
Posted in News

Ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη είναι η υιοθέτηση της κατάλληλης διατροφικής αγωγής. Καμία φαρμακευτική αγωγή δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά εάν δεν συνδυάζεται με την κατάλληλη διατροφή και στην προκειμένη περίπτωση το μοντέλο που συνίσταται είναι η ισορροπημένη διατροφή-Μεσογειακού τύπου. Σχετικά με την περιεκτικότητα των υδατανθράκων στη διατροφή αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπολογισμός τους είναι απαραίτητος στην περίπτωση που λαμβάνεται ινσουλίνη, κυρίως στον διαβήτη τύπου 1, ενώ στον διαβήτη τύπου 2 συστήνεται κυρίως η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής.

 

Τι εννοούμε όμως όταν μιλάμε για ισορροπημένη διατροφή;

Η ισορροπημένη διατροφή χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία, καθώς συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες τροφών στο ημερήσιο διαιτολόγιο, δίχως αποκλεισμό διατροφικών ομάδων.

  • Πιο συγκεκριμένα, δεν απαγορεύεται η κατανάλωση υδατανθράκων, αρκεί να υπάρχει μία σωστή αναλογία μεταξύ των υπόλοιπων μακροθρεπτικών συστατικών στη διατροφή όπως είναι οι πρωτεϊνες και τα λιπαρά. Συμπεριλάβετε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε κάθε γεύμα και προϊοντα κυρίως στην ακατέργαστη μορφή τους πχ ολικής άλεσης.
  • Συνοδέψτε τα γεύματά σας πάντα με λαχανικά έτσι ώστε να αυξάνεται η περιεκτικότητα των φυτικών ινών στο γεύμα και να μην γίνεται απότομη αύξηση του σακχάρου κατά το μεταβολισμό των τροφών. Τα φρούτα καλό να είναι να καταναλώνονται στην αρχική τους μορφή, πχ με τη φλούδα και όχι σε μορφή χυμού, καθώς καταστρέφεται ένα σημαντικό μέρος των φυτικών ινών τους.
  • Χωρίστε τις ημερήσιες θερμίδες σας σε 3 βασικά γεύματα (Πρωϊνό-μεσημεριανό-βραδινό γεύμα) έτσι ώστε να υπάρχει σωστή αναλογία θερμίδων-υδατανθράκων σε όλα τα γεύματά σας. Το τελευταίο προσφέρει καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
  • Ισορροπήστε τα γεύματα σας με άπαχη πρωτεϊνη, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί), άπαχα κρέατα και ψαρικά για ενίσχυση των γευμάτων σας σε πρωτεϊνη και καλύτερο κορεσμό.
  • Επιλέξτε όσπρια και λαδερά στη διατροφή σας, αλλά προσοχή στις ποσότητες που θα βάλετε στο πιάτο σας, καθώς περιέχουν υδατάνθρακες. Συνοδέψτε με τροφές που περιέχουν πρωτεϊνη το γεύμα σας πχ άπαχο τυρί.
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και συνοδέψτε τα πάντα με φαγητό για την αποφυγή υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Εξίσου σημαντικό είναι να διατηρήσετε φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας. Κάντε μία απλή πράξη, διαιρέστε το βάρος σας (σε κιλά), με το τετράγωνο του ύψους σας (σε μέτρα). Το νούμερο που προκύπτει αν είναι μεταξύ 18.5-25 kg/m2, μας δείχνει ότι έχετε φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας. Εάν είναι υψηλότερο από 25 το βάρος σας ξεπερνάει τα φυσιολογικά όρια. Όταν το βάρος σας είναι εκτός των φυσιολογικών ορίων αυτό επηρεάζει αρνητικά τη ρύθμιση των σακχάρων στο αίμα.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το μεταβολισμό της γλυκόζης. Για το μέσο άτομο με διαβήτη το ιδανικό είναι η συστηματική αερόβια άσκηση με χαμηλή έως μέτρια ένταση. Αυτό επιδρά ευνοϊκά τόσο στη γλυκόζη αίματος όσο και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών και βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Ανάλογα με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε συμπεριλάβετε το κατάλληλο σνακ για να αποφευχθούν τυχόν υπογλυκαιμικά επεισόδια.

Συμπερασματικά, η ισορροπημένη διατροφή, η χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ και η τακτική φυσική δραστηριότητα συνεργούν θετικά στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Ρυθμίστε το διαβήτη σας με τη βοήθεια της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, ενώ για τη διατροφή σας συμβουλευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγο για να σας φτιάξει ένα εξατομικευμένο μενού, κατάλληλο στις δικές σας ανάγκες έτσι ώστε να πετύχετε καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη σας.

Share this post
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart