Διατροφή και καρκίνος του μαστού
Διατροφή και καρκίνος του μαστού
Posted in News

Ο καρκίνος του μαστού όπως και πολλές άλλες μορφές καρκίνου, συνδέονται με την ισορροπημένη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μας προστατέψει από μια σειρά ποικίλων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής  περιλαμβάνει τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και την υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής.

Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού και μέσα από τη βιβλιογραφία προκύπτουν στοιχεία που δείχνουν να αλληλεπιδρούν με την εμφάνιση της νόσου.

Διατροφή και καρκίνος του μαστού: Πώς μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας;

Ας δούμε παρακάτω ποιες διατροφικές συνήθειες-και όχι μόνο-σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου ή την αποφυγή της.

  1. Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους (φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος) συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού κυρίως μετά την εμμηνόπαυση, όπου η  εμφάνισή της νόσου είναι πιο συχνή. Βιβλιογραφικά προκύπτει ότι οι υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες στην ενήλικη ζωή είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

 

  1. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες που έπιναν 3-4 αλκοολούχα ποτά την ημέρα (1 ποτό αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι κρασί=15 γραμμάρια αλκοόλ), είχαν 32% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αντιθέτως, οι γυναίκες που δεν πίνουν αλκοόλ έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

 

  1. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι συνδεδεμένη με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Το τελευταίο προκύπτει κυρίως από μελέτες ανασκόπησης. Στις μελέτες αυτές φαίνεται ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα λαχανικά εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο.

 

Παρόμοια συμπεράσματα προκύπτουν για τα φρούτα. Η συχνή κατανάλωση τους συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Όπως γνωρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υψηλά σε φυτικές ίνες και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, που δρουν ενάντια στη φλεγμονή και στο οξειδωτικό στρες στο σώμα.  Επομένως, η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια.

 

  1. Τα καροτενοειδή είναι οι φυσικές πορτοκαλοκόκκινες χρωστικές που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τέτοια φρούτα και λαχανικά είναι τα πεπόνια, τα καρότα και οι γλυκοπατάτες. Μία δίαιτα υψηλή σε καροτενοειδή έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κάποιων τύπων καρκίνου του μαστού.

 

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που κατανάλωναν καροτενοειδή φάνηκε ότι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης, αρνητικό στον υποδοχέα οιστρογόνων έναντι της εμφάνισής του θετικό στον υποδοχέα οιστρογόνων.

  1. Σχετικά με το λίπος, έχει αναδειχθεί ότι μία σχετική μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και των τρανς λιπαρών, καθώς και η αντικατάσταση αυτών με φυτικής προελεύσεως λιπαρά (πχ ελαιόλαδο και ξηροί καρποί), βοηθά στην προστασία του οργανισμού.
  2. Μέχρι στιγμής, η κατανάλωση καφεΐνης δε φαίνεται να σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού. Αντιθέτως, η κατανάλωση ζάχαρης καλό είναι να περιοριστεί, καθώς συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.
  3. Η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφής έχει, επίσης, συνδεθεί με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  4. Τέλος σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η τακτική φυσική δραστηριότητα 3-4 ώρες την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

 

Συμπεράσματα

Η σωστή διατροφή είναι η ασπίδα προστασίας όλων των γυναικών. Οι ισορροπημένες συνήθειες του τρόπου ζωής φαίνεται να επιδρούν προστατευτικά στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση, μέσω καλά σχεδιασμένων μελετών για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και τον καρκίνο του μαστού. Επικοινωνήστε μαζί της και λύστε όλες σας τις  διατροφικές σας απορίες.

Share this post
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart