Kαλοκαιρινά φρούτα
Posted in News

Kαλοκαιρινά φρούτα και η διαθρεπτική τους αξία-πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά έρχονται να προσθέσουν την προαγωγή της καλής υγείας του οργανισμού

Πληθώρα φορέων Υγείας Παγκοσμίως συστήνουν τη ελάχιστη κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως επειδή όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στην υγεία μας. Μέσα σε αυτές συγκαταλέγονται και τα καλοκαιρινά φρούτα. Κύριο και κοινό χαρακτηριστικό των καλοκαιρινών φρούτων είναι η έντονη παρουσία ζάχαρης και νερού αλλά και η απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας. Ποια είναι όμως η διαθρεπτική αξία των καλοκαιρινών φρούτων; Kάποιες πληροφορίες-κλειδιά συνοψίζονται παρακάτω.

  • ΚΑΡΠΟΥΖΙ:

Είναι ένα φρούτο γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, βιταμίνες Α και C που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου και φυτικών ινών. Αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά.

  • ΠΕΠΟΝΙ:

Φρούτο γλυκό και σαρκώδες που επίσης χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Εξαιρετική πηγή β καροτενίου και επομένως βιταμίνης Α που προστατεύει την όραση. Επίσης, το πεπόνι είναι καλή πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και οι δύο βιταμίνες Α και C έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δίνει μέτρια ποσότητα φυτικών ινών και για κάποια άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να περιορίζεται η κατανάλωση του.

  • ΡΟΔΑΚΙΝΑ:

Πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C, βιταμίνη Α και κάποιες του συμπλέγματος Β) αλλά και ιχνοστοιχεία. Kαλή πηγή φυτικών ινών, βοηθάει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Διάσημο φρούτο για τις κομπόστες, τη μαρμελάδα και τους χυμούς του.

 

  • ΒΕΡΙΚΟΚΑ:

Φρούτο ιδιαίτερα πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη-βιταμίνη Α καθώς και σε βιταμίνη C. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, βοηθάει άτομα που έχουν προβλήματα δυσκοιλιότητας.

  • ΚΕΡΑΣΙΑ:

Η κύρια διατροφική αξία που έχουν τα κεράσια είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες. Οι ανθοκυανίνες είναι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, στις οποίες και οφείλει το κόκκινο χρώμα τους. Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι οι ανθοκυανίνες έχουν ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας. Προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο ενώ έχουν και αντιγηραντικές ιδιότητες. Επίσης, είναι υψηλά σε κάλιο και έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Διάσημο φρούτο για γλυκό του κουταλιού, παγωτά και χυμούς.

  • ΣΥΚΑ:

Είναι φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και για αυτό και συστήνονται σε άτομα με κακή λειτουργία εντέρου. Συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα είναι υψηλό σε ασβέστιο. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις.

  • ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ:

Το κύριο διατροφικό στοιχείο που δίνει είναι οι φυτικές ίνες στις οποίες είναι πλούσιο οπότε είναι ένα φρούτο ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

  • ΦΡΑΟΥΛΕΣ:

Η κύρια διατροφική αξία που έχουν οι φράουλες είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες. Ακόμα πιο γνωστές είναι όμως για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, υψηλότερη από τα ποσοστά που βρίσκουμε σε κάποια εσπεριδοειδή. Έχουν μέτρια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι υψηλά σε κάλιο. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν όπως συμβαίνει και με τα σύκα, πρόβλημα σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις και για αυτό δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στα διαιτολόγια τους. Δίνουν ωραία μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και σε γλυκά και παγωτά.

  • ΣΤΑΦΥΛΙΑ:

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Διακρίνεται για τη γλυκιά του γεύση και είναι φρούτο που θα το προτιμήσουν μικροί και μεγάλοι. Χρησιμοποιείται ευρέως στα γλυκά του κουταλιού.

 

 

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ανά μερίδα φρούτου

 

ΦΡΟΥΤΟ

Γραμμάρια ανά με μερίδα

Θερμίδες

(σε kcal)

Υδατάνθρακες

(σε γραμμάρια)

Φυτικές ίνες

(σε γραμμάρια)

Καρπούζι

286γρ.

89 kcal

20.3 γρ.

0.3 γρ.

Πεπόνι

85γρ.

70 kcal

3.6 γρ.

1 γρ.

Ροδάκινο

170γρ

56 kcal

13 γρ.

2.55 γρ.

Βερίκοκο

70γρ.

22 kcal

50 γρ.

1.2 γρ.

Νεκταρίνι

142γρ.

57 kcal

12.8 γρ.

1.7 γρ.

Κεράσια

14 κεράσια

60 kcal

17 γρ.

2 γρ.

Σταφύλια

92γρ.

55 kcal

14.2γρ.

0.6 γρ.

Φράουλες

147γρ. (8 μετρίου μεγέθους)

40 kcal

8.8 γρ.

1.6 γρ.

Σύκο

1 μετρίου μεγέθους

37 kcal

9.6 γρ.

1.5γρ.

Share this post

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart