Μεταβολισμός: πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί;
μεταβολισμός, ας τον ενεργοποιήσουμε ξανα!
Posted in News

Πιστεύεις πως ο μεταβολισμός σου δε λειτουργεί επαρκώς; Ότι παίρνεις εύκολα κιλά και ότι χάνεις δύσκολα;

Σου έχουμε ευχάριστα νέα, η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό σε αυτό.

Ας δούμε όμως γιατί..

Ο μεταβολισμός αποτελείται από τις εξής 3 παραμέτρους:

  • Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR)Eίναι ο αριθμός των θερμίδων που χρειαζόμαστε κάθε μέρα για να τροφοδοτήσουμε με ενέργεια όλες τις λειτουργίες του σώματος. Αυτός επηρεάζεται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία και το μέγεθος του σώματος.
  • Θερμογένεση λόγω ΤροφήςΑφορά στην ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός για τη διαδικασία της πέψης, της απορρόφησης και του μεταβολισμού της τροφής.
  • Θερμογένεση λόγω ΆσκησηςΑφορά στην ενέργεια που δαπανά ο οργανισμός για οποιαδήποτε κίνηση του σώματος.

Οι θερμίδες που καταναλώνουμε από την τροφή παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη βάρους αλλά αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι το ενεργειακό ισοζύγιο. Αν καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που δαπανά το σώμα σας, το βάρος σας θα αυξηθεί. Αν συμβαίνει το αντίθετο, το βάρος σας θα μειωθεί.

Για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει λοιπόν ένα σωστό ισοζύγιο μεταξύ των προσλαμβανόμενων και των καταναλισκόμενων θερμίδων. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μεταβολισμό του κάθε ατόμου.

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας:

  1. Καταναλώνετε τακτικά γεύματα – μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων και μη συσσωρεύετε τις θερμίδες σας όλες σε ένα ή 2 γεύματα.
  2. Καταναλώνετε όσες θερμίδες χρειάζεστε: οι ενεργειακές ανάγκες καθορίζονται από το φύλο, τημεταβν ηλικία, το σωματικό βάρος και το ύψος. Είναι σημαντικό να λαμβάνει ο καθένας τις θερμίδες που του αναλογούν επειδή σε  περίπτωση που οι θερμίδες είναι χαμηλότερες από αυτό που χρειάζεται, ο μεταβολισμός απορρυθμίζεται.
  3. Ενυδατωθείτε επαρκώς. Η κατανάλωση νερού έχει συνδεθεί με προσωρινή ενίσχυση του μεταβολισμού, ενώ έχει συνδεθεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
  4. Τακτική φυσική δραστηριότητα – καθιερώστε τη φυσική δραστηριότητα καθώς η συστηματική άσκηση βοηθά το σώμα να διαχειριστεί καλύτερα το μεταβολισμό της γλυκόζης, επιδρώντας ευνοϊκά τόσο στη γλυκόζη αίματοςόσο και στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των πρωτεϊνών και βελτιώνει την ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη. Αυτό κατά συνέπεια βοηθά το μεταβολισμό.
  5. Aυξήστε τη μυϊκότητα στο σώμα σας. Ο μυϊκός ιστός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματός μας, λειτουργώντας σαν μηχανή για κατανάλωση ενέργειας (θερμίδες). Με άλλα λόγια, επηρεάζει άμεσα και το βασικό μεταβολικό ρυθμό του σώματός μας (BMR), και βοηθάει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Συμπερασματικά εάν θέλετε να κρατήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα μη μετράτε τις θερμίδες σας αλλά εστιάστε στην ποιότητα, τη συχνότητα των γευμάτων σας και μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό και να αθλείστε συστηματικά!;

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart