ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΥΡΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ
Μία από τις πρώτες συστάσεις είναι η μείωση του σωματικού βάρους σταδιακά και όχι απότομα, ειδικά αν το άτομο είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος σχετίζονται με την κατανάλωση τροφίμων υψηλών σε πουρίνες. Θα δούμε παρακάτω αναλυτικά ποιες τροφές είναι υψηλές σε πουρίνες, ενώ σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ακολουθείται μία διατροφή μετρίας περιεκτικότητας σε πρωτεϊνούχες τροφές και αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων, ειδικά στην οξεία φάση. Η αυξημένη πρόσληψη νερού έχει καταλυτική σημασία για τη ρύθμιση των επιπέδων του ουρικού οξέος στις φυσιολογικές τιμές.
ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΡΟΦΙΜΑ ΥΨΗΛΑ ΣΕ ΠΟΥΡΙΝΕΣ ΟΠΩΣ:
- Τα εντόσθια ζώων (συκώτι, μυαλά, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) και τα φαγητά που παρασκευάζονται από αυτά.
- Λιπαρά ψάρια, οστρακοειδή και αυγοτάραχο.
- Κρέατα κυνηγιού.
- Οι ζωμοί κρέατος.
- Η μαγιά και το ψωμί από προζύμι.
- Η μπύρα.
ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ (Σε οξεία φάση απαγορεύονται)
- Τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι).
- Τα ψάρια.
- Τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα).
- Όσπρια (φακές, φασόλια, ρεβύθια, φάβα).
- Ο αρακάς και τα μπιζέλια.
- Τα σπαράγγια, το σπανάκι, τα μανιτάρια, ή ντομάτα.
- Τα αμύγδαλα.
- Όλα τα αλκοολούχα ποτά.
ΕΛΕΥΘΕΡΑ
- Το ψωμί, οι φρυγανιές, τα κρακεράκια, τα παξιμάδια.
- Οι μαργαρίνες (φυτικές),το ελαιόλαδο και οι ελιές.
- Οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, το καλαμπόκι, τα δημητριακά και τα προϊόντα τους.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών.
- Tα αυγά.
- Ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά.
- Τα μπαχαρικά, το αλάτι, το ξύδι και η ζάχαρη.
- Τα λαχανικά (εκτός από προαναφερθέντα), τα φρούτα και οι χυμοί.
Σε κάθε περίπτωση συνίσταται η εξατομίκευση ενός διαιτολογίου από τον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο.