Υλικά
100 γρ πέννες ολικής άλεσης
1 κ.γλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και 1 κ.σ. ψιλοκομμένο
1 πορτοκαλί πιπεριά ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γλ. σκόνη τσίλι
1 κ.γλ. αποξηραμένο κόλιανδρο
½ κ.γλ. κύμινο
400 γρ ντομάτα κονκασέ
196 γρ καλαμπόκι βρασμένο ή κονσέρβα
1 κ.γλ. σκόνη λαχανικών
1 αβοκάντο
ξύσμα και χυμό από ½ λάιμ
200 mL νερό
λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Βράστε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 10-12 λεπτά. Ταυτόχρονα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι. Σοτάρετε το κρεμμύδι και την πιπεριά για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Προσθέστε το σκόρδο, τα μπαχαρικά, την ντομάτα κονκασέ, το νερό και το καλαμπόκι. Σκεπάστε και σιγοβράστε για 15 λεπτά. Όσο η σάλτσα σιγοβράζει, σε ένα μπολ ανακατέψτε το αβοκάντο με το χυμό και το ξύσμα από το λάιμ και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Μεταφέρετε τις πέννες αφού τις έχετε στραγγίξει στη σάλτσα και ανακατέψτε. Σερβίρετε τα ζυμαρικά σε ένα μπολ, προσθέστε από πάνω το μείγμα με το αβοκάντο και προαιρετικά το ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Υλικά για 4 μερίδες
4 μπούτια κοτόπουλο
3 κ.γλ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης
1 πράσο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
500γρ. κριθαράκι ολικής άλεσης
Τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα προαιρετικά
Εκτέλεση
Κόβουμε το κάθε μπούτι σε 2 κομμάτια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κοτόπουλο καλά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στην συνέχεια τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγο ακόμα λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο και την πιπεριά Φλωρίνης. Προσθέτουμε τον πελτέ και την πιπεριά και ανακατεύουμε για ακόμα 2 λεπτά. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε το ζωμό και την τομάτα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1:30 ώρα. Αφαιρούμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και προσθέτουμε το κριθαράκι ολικής ανακατεύοντας συνέχεια για περίπου 3-4 λεπτά.
Αδειάζουμε το κριθαράκι μέσα σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε το κοτόπουλο από πάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 10-15 λεπτά ή έως ότου το κριθαράκι απορροφήσει τα υγρά του. (σε περίπτωση που χρειαστεί περισσότερα υγρά προσθέτουμε έξτρα ζωμό ή νερό). Σερβίρουμε με το τριμμένο τυρί και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Για τη σάλτσα λαχανικών
- 1 πιπεριά φλωρίνης
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 πράσο
- 1 καρότο
- 1 κολοκυθάκι
- 5-6 μανιτάρια
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι δυόσμο
- αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας ολικής αλέσεως (500γρ.)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα λαχανικά ψιλοκομμένα και τον πολτό της ντομάτας να πάρει βράση, μετά προσθέτουμε αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να μείνει η σάλτσα χωρίς πολλά περιττά υγρά. Ιδανικά δεν προσθέτουμε καθόλου νερό, αλλά αν χρειαστεί, δηλ. αν κινδυνεύουν να κολλήσουν τα υλικά, προσθέτουμε ελάχιστο, ζεστό.
- Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια για 1-2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που ορίζεται στη συσκευασία.
- Τα σουρώνουμε και, μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τα ρίχνουμε μέσα σε αυτή.
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για 1-2 λεπτά, ώστε να αναμειχθούν με τη σάλτσα και να τη «ρουφήξουν».
- Πασπαλίζουμε με τον δυόσμο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
www.gastronomos.gr
Yλικά:
500 γρ. βίδες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
4 τσακώνικες μελιτζάνες, κομμένες σε κύβους
600 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, τριμμένες, μαζί με το ζουμί τους
2 μικρά κρεμμύδια ξερά, κομμένα σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
ξύδι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
50 γρ. ελιές πράσινες, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα λάδι για το τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Αλοίφουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο με ένα πινέλο και τις βάζουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα. Προσθέτουμε τις ελιές, το μαϊντανό, το βασιλικό, τις μελιτζάνες, ανακατεύουμε απαλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Παράλληλα, σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα στραγγίζουμε, τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Υλικά
1 κρεμμύδι
1 σκ. Σκόρδο
500 γρ μανιτάρια λευκά
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πράσινη
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
½ κ.γ. κύμινο
1 πρέζα μπούκοβο
500 γρ. σπαγγέτι ολικής άλεσης
Αλάτι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μανιτάρια, τις πιπεριές κομμένες σε κομμάτια και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Βάζουμε στην καυτή κατσαρόλα το κρεμμύδι, τοσκόρδο και το μείγμα από το πολυμηχάνημα και σοτάρουμε μέχρι να φύγει η περιττή υγρασία. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.Στη συνέχεια, βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, τοκύμινο, το μπούκοβο και ανακατεύουμε. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμεαλάτι, τα μακαρόνια και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σερβίρουμε.