Γενικές διατροφικές συστάσεις στο Σακχαρώδη Διαβήτη
O Διαβήτης είναι μία πάθηση κατά την οποία η ποσότητα της γλυκόζης που υπάρχει στο αίμα είναι πολύ υψηλή διότι το σώμα δεν μπορεί να τη ρυθμίσει στα φυσιολογικά της επίπεδα.
Το σάκχαρο στο αίμα ρυθμίζεται από την ινσουλίνη, μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Η ινσουλίνη βοηθάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, εφόσον της επιτρέπει να εισέλθει μέσα στα κύτταρα και να χρησιμοποιηθεί από αυτά ως ενέργεια. Στα άτομα που έχουν διαγνωσθεί με διαβήτη, παράγεται είτε ελλιπής ποσότητα ινσουλίνης, είτε δε δουλεύει σωστά.
Διαβήτης τύπου 1- ινσουλινοεξαρτώμενος
- Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι ο τύπος διαβήτη κατά τον οποίο το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ποσότητα ινσουλίνης και η οποία πρέπει να αντικατασταθεί συνήθως με ενέσιμη ινσουλίνη.
- Εάν έχετε διαβήτη τύπου 1, καλό θα είναι να επισκεφθείτε ένα διαιτολόγο διατροφολόγο για να σας εκπαιδεύσει και να σας βοηθήσει να καταλάβετε την ισορροπία μεταξύ των υδατανθράκων που τρώτε και τις προτεινόμενες δόσεις ινσουλίνης. Αυτό θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το διαβήτη σας πιο αποτελεσματικά. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε επίσης τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος.
Διαβήτης τύπου 2
- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 προκαλείται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή/και η ινσουλίνη που παράγεται δεν αξιοποιείται σωστά (αντίσταση στην ινσουλίνη). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα του σακχάρου να ανεβαίνουν. Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αποτελούν περίπου το 85-90% όλων των περιπτώσεων διαβήτη.
- Οι οδηγίες που ακολουθούν είναι κάποιες από τις γενικές αρχές που θα σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το διαβήτη σας, ώστε να επωφεληθεί στο σύνολο η υγεία σας.
- Ενημερωθείτε για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε υδατάνθρακες και τις μερίδες φαγητών.
- Σε περίπτωση παχυσαρκίας ή υπερβαρότητας- ρυθμίστε το βάρος σας. Η απώλεια βάρους δεν είναι μία εύκολη υπόθεση, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και μείωση της τάξεως του 5-10% με το αρχικό βάρος μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και συγχρόνως καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο.
- Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3-4 ώρες.
- Μην παραλείπετε το πρωινό γεύμα.
- Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για να συνοδέψετε κάθε γεύμα σας, όπως ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής άλεσης καθώς και όσπρια, γλυκοπατάτα, φρούτα.
- Στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
- Αποφύγετε ποτά και αναψυκτικά και χυμούς με μεγάλη περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα.
- Περιορίστε τρόφιμα υψηλά σε απλά σάκχαρα (π.χ γλυκά, μπισκότα, προϊόντα περιπτέρου).
- Καταναλώστε λιγότερο αλάτι και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό πχ. κονσέρβες.
- Συστήνεται 150 λεπτά/εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση.
- Κύριος στόχος και για τις δύο μορφές διαβήτη είναι η επίτευξη και διατήρηση καλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όπως επίσης και η επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και του σακχάρου στο αίμα, τα οποία θα μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που ενδεχομένως να προκύψουν από το διαβήτη μελλοντικά. Για τη ρύθμιση όλων αυτών των παραγόντων, συνιστάται προσοχή στη διατροφή και την άσκηση η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη.