Σούπες

Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
½ μεγάλο ή 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες
1 κ.σ. κύμινο
1 κ.γ. κόλιανδρο
1 ½ κούπα κόκκινες φακές
6 κούπες ζωμό λαχανικών ή νερό
1 ½ κούπα ντομάτες, ψιλοκομμένες
Χυμό από 1 λεμόνι
Φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το κύμινο και τον κόλιανδρο και τσιγαρίζουμε για περίπου 1 λεπτό. Ανεβάζουμε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία  και προσθέτουμε τις φακές, το ζωμό και τις ντομάτες, και φέρνουμε το μείγμα σε βράση. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει καλυμμένη με ένα καπάκι μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για περίπου 30 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο και γαρνίρουμε με το φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό και το πιπέρι.

www.dimitrisskarmoutsos.gr

Υλικά
600 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλο, κομμένο σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλά καρέ
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 + 1/2 μαρούλι καλά πλυμένο και χοντροκομμένο
½ μάτσο καυκαλίθρες, πλυμένες και χονδροκομμένες ή 200 γρ. σπανάκι
350 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκι
1 μάτσο άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος
40 ml φρέσκος χυμός λεμονιού
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο, το μαρούλι, τις καυκαλίθρες, τις πατάτες, τον άνηθο και σοτάρουμε για περίπου 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Πασπαλίζουμε με το τσίλι, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ρίχνουμε 1.200 ml νερό. Βράζουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αδειάζουμε σταδιακά τη σούπα στο μπλέντερ μαζί με τον δυόσμο και το λεμόνι και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια βελούδινη κρέμα. Την ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κοτόπουλο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο και να αναμειχθούν οι γεύσεις.

www.gastronomos.gr

Υλικά
1 κιλό μανιτάρια
1 λίτρο γάλα 1.5%
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
2 κρεμμύδια, σε ροδέλες
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, με χαμηλή φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε, μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αφού τα χοντροκόψουμε και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά με κλειστό καπάκι. Αφαιρούμε τα κλωνάρια απ’ το δεντρολίβανο –όχι τα φύλλα- και ρίχνουμε το μείγμα στο μίξερ, πολτοποιούμε και ελέγχουμε τη σύσταση. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

www.xrysessyntages.com

Υλικά
6 ντομάτες τριμμένες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα
2 φλιτζάνια κους κους ή άλλο μικρό ζυμαρικό
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 λίτρα νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ρίχνουμε και ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδο σε μικρή κατσαρόλα και σοτάρουμε το πράσο, το σέλερι και τα κολοκυθάκια για 3΄-5΄, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε να βράσουν μαζί τα υλικά για 10΄. Τότε, προσθέτουμε το κους κους και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 10΄ επιπλέον.

www.argiro.gr

Υλικά
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου
1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
150 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 μέτριο μπρόκολο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
1½ λίτρο νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών ή νερό
1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
200 γρ. κοχυλάκια ή άλλο ψιλό ζυμαρικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, το κρεμμύδι μέχρι να αλλάξει χρώμα, για 3–4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας μη μαυρίσει και πικρίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2–3 λεπτά), προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό, τη ζάχαρη, το νερό ή το ζωμό και αλάτι. Μόλις το μείγμα πάρει μια καλή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 7–8 λεπτά. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο όση ώρα ορίζει η συσκευασία τους. Σε αυτό το διάστημα θα έχει μαλακώσει και το μπρόκολο (χωρίς να έχει λιώσει). Αν κατά το μαγείρεμα, δούμε ότι εξατμίζονται τα υγρά γρήγορα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.

www.gastronomos.gr

Υλικά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
750 γρ. ζωμός κότας ή νερό
500 γρ. νερό
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι
250 γρ. σπανάκι κατεψυγμένο
2 κ.σ παρμεζάνα τριμμένη
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
10 φύλλα φρέσκος δυόσμος
1 φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες

Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, το νερό, το αλάτι, το πιπέρι μέχρι να πάρουν μία βράση. Προσθέτουμε το παγωμένο σπανάκι, την παρμεζάνα και βράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να μαλακώσει το σπανάκι. Προσθέτουμε τα αυγά σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα, το θυμάρι και τέλος τον δυόσμο και το φρέσκο κρεμμύδι.

www.akispetretzikis.com

Υλικά
1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, μεσαίου μεγέθους, κομμένο σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο
750-800 γρ ντομάτα
2 παντζάρια, μεγάλα, αποφλοιωμένα και κομμένα σε κομματάκια
2 καρότα, μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε κομματάκια
¾ κ.γ. κύμινο
¼ κ.γ. πιπέρι Cayenne
Αλάτι
Γιαούρτι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστένουμε το λάδι. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά, για περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον χυμό τους, τα παντζάρια, τα καρότα, τα ¾ κ.γ. κύμινου και το ¼ κ.γ. πιπέρι Cayenne. Μαρινάρουμε με αλάτι και προσθέστε αρκετό νερό έτσι ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά. Μόλις το μείγμα σε βράσει, σκεπάζουμε μερικώς με ένα καπάκι και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι μαλακά, για περίπου 1 ώρα. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κάτσει για 30 λεπτά. Σερβίρετε με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι και μια πρέζα κύμινου.

www.dimitrisskarmoutsos.gr

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart