Σαλάτες

Υλικά για 4-6 μερίδες
320 γρ. τόνο σε νερό, κονσέρβα
2 καρότα
50 γρ. ελιές σε ροδέλες
50 γρ. κάππαρη
3 φρέσκα κρεμμύδια
400 γρ. ρύζι μπασμάτι βρασμένο
400 γρ. φακές βρασμένες
1 σκ. σκόρδο
5 κ.σ. ελαιόλαδο
½ ματσάκι μαϊντανό
¼ ματσάκι δυόσμο
ξύσμα από 2 lime
100 γρ. ντοματίνια
30 γρ. τζίντζερ
αλάτι (προαιρετικά)
πιπέρι (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
1 κ.σ. δυόσμο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τον τόνο αφού τον έχουμε στραγγίξει καλά από το νερό του, και τον σπάμε με ένα πιρούνι. Περνάμε τα καρότα από τον χοντρό τρίφτη και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε τις ελιές, την κάππαρη, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το ρύζι και τις φακές. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν καλά τα υλικά. Το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Χοντροκόβουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το ξύσμα από τα lime, τα ντοματίνια κομμένα σε κομμάτια, το τζίντζερ τριμμένο, αλάτι, πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με ελαιόλαδο, κρέμα βαλσάμικο και δυόσμο.

www.akispetretzikis.com

Υλικά για 4 μερίδες
Για το κοτόπουλο
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
1 καυτερή πιπεριά φρέσκια (προαιρετικά)
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
λίγα φρέσκα μυρωδικά
ρίγανη και θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
Για το ταμπουλέ
1 φλ. πλιγούρι
2 σκ. σκόρδο
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
10 ντοματίνια
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
2 φρεσκα μικρά κρεμμυδάκια
Αλάτι
Για τα ψητά λαχανικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
φρέσκια ρίγανη και θυμάρι
1 μελιτζάνα
1 κολοκύθι
2 χρωματιστές πιπεριές
αλάτι
πιπέρι

Για τον ταμπουλέ: Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το καλύπτουμε με ζεστό νερό. Αφήνουμε 10′ να πιει τα υγρά του και να φουσκώσει. Το βάζουμε σε μπολ μεγάλο. Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, τα κρεμμυδάκια, κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα προσθέτουμε στο πλιγούρι και αλατίζουμε. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο το μπαλσάμικο ξίδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα κρύα, ψητά λαχανικά και ανακατεύουμε ξανά. Παγώνουμε το ταμπουλέ για λίγο στο ψυγείο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο. Το κόβουμε σε φέτες λεπτές και σερβίρουμε με τον ταμπουλέ.
Για τα ψητά λαχανικά: Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε μικρά καρέ. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και ψήνουμε για 15′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο ταμπουλέ.
Για το κοτόπουλο: Βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Χτυπάμε τα υλικά της μαρινάδας σε γουδί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλείφουμε πολύ καλά το φιλέτο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο από 15′ μέχρι μερικές ώρες. Ψήνουμε το λεπτό φιλέτο σε καυτό αντικολλητικό σκεύος (γκριλιέρα ή τηγάνι) σε μέτρια φωτιά για 3-4′ από κάθε πλευρά. Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

www.argiro.gr

Υλικά
300γρ κουσκούς
1 κύβο λαχανικών
2 κολοκυθάκια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
100 γρ τυρί φέτα χαμηλών λιπαρών
20 γρ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:
Βράστε το κους-κους με ένα κύβο ζωμό λαχανικών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Κόψτε τα κολοκυθάκια σε φέτες. Ζεστάνετε σ’ ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και τοποθετήστε τις κομμένες φέτες από τα κολοκυθάκια. Σοτάρετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάλτε τα κολοκυθάκια, το βρασμένο κους-κους, τη φέτα σε κύβους, το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού και σερβίρετε.

Υλικά
150 γρ ανάμεικτα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ρόκα, σπανάκι και μαρούλι
2 αβοκάντο, ξεφλουδισμένα, κομμένα σε κύβους
50 γρ κρουτόν ή παξιμάδια
Για το dressing
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας κρασί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για το dressing, χτυπήστε καλά το ξύδι, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας νερό. Σ’ ένα μπολ τοποθετήστε τα λαχανικά, το αβοκάντο και στη συνέχεια περιχύστε με το dressing. Κατά το σερβίρισμα, προσθέστε τα κρουτόν ή τα θρυμματισμένα παξιμάδια.

Υλικά
1 κουνουπίδι, κομμένο σε μπουκέτα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
3 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλάκι της σούπας μέλι
3 κουταλιές της σούπας σταφίδες
3 κουταλιές της σούπας αμύγδαλο φιλέ
άνηθο ψιλοκομμένο
50 γρ. σπανάκι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε τον φούρνο 180C στον αέρα, αλατίζετε και αλείφετε το κουνουπίδι με ελαιόλαδο και ψήνετε για 15 λεπτά. Ανακατέψτε το κόκκινο κρεμμύδι και συνεχίστε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Ενώ το κουνουπίδι ψήνεται, ανακατέψτε το ξύδι, το μέλι και τις σταφίδες σ’ ένα μικρό μπολ. Σ’ ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κουνουπίδι, το σπανάκι, τον άνιθο και τα αμύγδαλα, περιχύνουμε με το dressingκαι σερβίρουμε.

Υλικά
1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
2 κλ. δεντρολίβανο
2 σκ. σκόρδο
Για το dressing
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 2%
1-2 κ.σ. μέλι
ξύσμα από 2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
Για τη σαλάτα
10 φύλλα κόκκινη λόλα
10 φύλλα μαρουλιού
100 γρ. ντοματίνια

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.Τοποθετούμε ένα τηγάνι με μεταλλική λαβή σε δυνατή φωτιά να κάψει.Βάζουμε το φιλέτο κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και το κόβουμε στη μέση εγκάρσια ώστε να έχουμε 2 λεπτότερα φιλέτα.Προσθέτουμε στο κοτόπουλο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.Μεταφέρουμε το τηγάνι στον φούρνο και ψήνουμε για 7 λεπτά.
Για το dressing
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ανακατεύουμε.Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σαλάτα
Κόβουμε τη σαλάτα σε μεγάλα κομμάτια με τα χέρια μας και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα βάζουμε στο ίδιο μπολ.Προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το dressing και ανακατεύουμε.Αφαιρούμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και το βάζουμε στο μπολ με τη σαλάτα.Σερβίρουμε με φρέσκο δυόσμο και θυμάρι.

www.akispetretzikis.com

Υλικά
300 γρ. φακές
1 ξερό κρεμμύδι, χοντροτριμμένο
3 σκελίδες σκόρδου, σε λεπτές φέτες
2 φύλλα δάφνης
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη
2 κουτ. σούπας ξίδι
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος, σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
50-60 γρ. κινόα, μουλιασμένο για 15 λεπτά σε κρύο νερό και στραγγισμένο
4 κ.σ ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τις φακές σε άφθονο νερό, για 7-8 λεπτά. Τις στραγγίζουμε, τις ξαναρίχνουμε στην (άδεια) κατσαρόλα και προσθέτουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις δάφνες, την ντομάτα, το ξίδι, τα μπαχαρικά και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε ζεστό νερό τόσο ώστε να καλύψει τα υλικά κατά 2-3 εκ. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Ρίχνουμε το κινόα στις φακές, όταν ολοκληρωθεί το 15λεπτο μαγείρεμά τους, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι.

www.gastronomos.gr

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart