Κόκκινο Κρέας

Υλικά
4 τσακώνικες μελιτζάνες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1 πιπεριά ψιλοκομμένη
1 σκελίδα σκόρδο
4 ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Για το μπριάμ λαχανικών με κιμά, ροδίζουμε πρώτα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά τον κιμά με το σκόρδο ολόκληρο για 5΄-6΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε τον κιμά να βράσει άλλο τόσο χρόνο. Πλένουμε τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λωρίδες από τη φλούδα τους. Στη συνέχεια κόβουμε σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε σε ελαιόλαδο για 1΄. Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη και συμπληρώνουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την πιπεριά (για 3΄-4΄) και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10΄. Τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό.

www.argiro.gr

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι
50 γρ. αλεύρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 καρότα
1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
1 κ.σ. ρίγανη
50 γρ. λευκό κρασί
1 κύβο βοδινό (προαιρετικά)
1 λίτρο νερό
450 γρ. φασολάκια πράσινα
2 κ.σ. μαϊντανό
2 κ.σ. άνηθο
2 κ.σ. δυόσμο
1 φρ. κρεμμυδάκι
χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σε ένα μπολ βάζουμε το μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια, το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από το αλεύρι. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 4 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι. Σοτάρουμε για 4-5 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τη ρίγανη, σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια βάζουμε τον κύβο και το νερό.
Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε για 1 ½ ώρα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φασολάκια. Χοντροκόβουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό, τον άνηθο και τον δυόσμο και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε σε μικρές φέτες το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε το ξύσμα από τα λεμόνια και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα 2/3 από τα μυρωδικά στην κατσαρόλα με τον χυμό από τα λεμόνια. Κλείνουμε το καπάκι και βράζουμε για 10 λεπτά. Σερβίρουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά, πιπέρι, και φέτες από λεμόνι.

www.akispetretzikis.gr

Υλικά
800 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα τριμμένη
1/2 φλ. κουάκερ (νιφάδες βρώμης)
1 κ.σ. ρίγανη αποξηραμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. γιαούρτι 2%
1 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά να μαραθούν. Δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Σε μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 20-25′ περίπου ώσπου να ροδίσουν.

www.argiro.gr

Υλικά
2 κ.σ. κάρυ σε σκόνη
500 γρ. άπαχο μοσχάρι
2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. τζίντζερ, τριμμένο
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. μάραθο
400 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. κόκκινες φακές
1 μεγάλη μελιτζάνα ή 2 μικρές, κομμένες στα 4
1 κύβο ζωμό λαχανικών (προαιρετικά)
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μαζί. Προσθέτουμε το κάρυ, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε μία κατσαρόλα με καπάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το τζίντζερ. Σοτάρουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Έπειτα προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρέας και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Το αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το κύμινο και τον μάραθο και τα ψήνουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα χτυπάμε σε ένα γουδί. Στην κατσαρόλα μας βάζουμε τα ψημένα μπαχαρικά, τις ντομάτες, τις φακές, τις μελιτζάνες, τον κύβο και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40 λεπτά, μέχρι να είναι σχεδόν μαγειρεμένη η μελιτζάνα. Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δούμε ότι είναι πολύ ξηρό ρίχνουμε πολύ λίγο νερό. Όταν περάσουν τα 40 λεπτά, ρίχνουμε και το κρέας μέσα στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμα, ώστε να μαλακώσει και το κρέας.

www.akispetretzikis.gr

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι σπάλα, κομμένο σε κύβους περίπου των 3 εκ.
1 κιλό κολοκυθάκια μικρά, καθαρισμένα, κομμένα κατά μήκος σε μέτρια μπαστουνάκια
500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος)
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 φύλλο δάφνης
1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο, κοπανισμένο (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας μουστάρδα πικάντικη
ο χυμός από 1 λεμόνι (ή όσο λεμόνι μας αρέσει)
2 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιολάδου σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μαραθόσπορο, το θυμάρι και τα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Ρίχνουμε περίπου 1.300 ml νερό (τόσο ώστε να καλύπτει κατά τα 2/3 τα υλικά), ανακατεύουμε απαλά, μετριάζουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Μαγειρεύουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κολοκυθάκια, καλύτερα σε δόσεις, για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια μαζί με το λάδι στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ελέγχουμε και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και τα κολοκύθια (όχι εντελώς, καλό είναι να μείνουν λίγο τραγανά). Αποσύρουμε. Με μια κουτάλα της σούπας παίρνουμε το ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε στον κάδο του πολυκόφτη. Προσθέτουμε λίγα κολοκύθια, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το δυόσμο και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα. Αδειάζουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα και τη σείουμε ώστε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υγρά. Αφαιρούμε τη δάφνη και σερβίρουμε.

www.gastronomos.gr

Υλικά
500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (κατά προτίμηση από κιλότο)
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
3 κουτ. σούπας γιαούρτι 2%
τα φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, τα τριμμένα κρεμμύδια, το γιαούρτι, το μαϊντανό, τη ρίγανη και τη σόδα και νοστιμίζουμε με αλατοπίπερο. Ζυμώνουμε σχολαστικά, ώστε να αναμειχθούν πολύ καλά τα υλικά και σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Σ’ αυτό το διάστημα, το μείγμα θα αφρατέψει από το συνδυασμό σόδας και γιαουρτιού.Την επόμενη ημέρα βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια. Αν τα ψήσουμε στο γκριλ, τα αλείφουμε με 1 – 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (συνολικά), τα βάζουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για περίπου 12 – 13 λεπτά συνολικά, γυρίζοντάς τα μία φορά. Μπορούμε να σερβίρουμε τα μπιφτέκια ζεστά, συνοδεύοντας με μια απλή πατατοσαλάτα ή με λαχανικά (βραστά ή ψητά) ή με σαλάτα από ξερά φασόλια.

www.gastronomos.gr

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart