Γαστροστομία και σίτιση ασθενούς
Posted in News

Τι είναι η Γαστροστομία;

Η Διαδερμική Ενδοσκοπική Γαστροστομία είναι μια ενδοσκοπική πράξη, με την οποία ένας εξειδικευμένος γαστρεντερολόγος, με τη βοήθεια μιας απλής ενδοσκόπησης, τοποθετεί έναν ευέλικτο σωλήνα σίτισης διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος στο στομάχι του ασθενούς, επιτρέποντας έτσι τη σίτιση με τη μορφή υγρών και / ή τη χορήγηση φαρμάκων. Παρακάμπτεται έτσι η ανάγκη για κατάποση, σε ασθενείς που λόγω κάποιου προβλήματος, δεν μπορούν να σιτιστούν από το στόμα.

Πώς γίνεται η διαδικασία της σίτισης; 

Τα γεύματα σίτισης θα είναι σε πολύ υγρή μορφή ή ”περαστά”, ή θα χρησιμοποιούνται ειδικά υγρά συμπληρώματα διατροφής.  Θα ενημερωθείτε πλήρως για τη μέθοδο επιλογής σίτισης από το γιατρό και το διαιτολόγο.  Η σίτιση με πολτοποιημένη τροφή πρέπει να γίνεται με πολύ αργό ρυθμό, περίπου 1 σύριγγα των 60 ml/10-15 λεπτά ή και περισσότερο. Εάν σιτίζεται με ειδικά σκευάσματα, θα σας δοθούν διαφορετικές οδηγίες. O κλινικός διαιτολόγος θα υπολογίσει τις ενεργειακές και πρωτεϊνικές ανάγκες του ασθενούς και θα σας δώσει το κατάλληλο διατροφικό πλάνο.

Τα φάρμακα που δεν είναι σε υγρή μορφή, κονιορτοποιούνται με ειδικό μηχάνημα που προμηθεύεστε από το φαρμακείο και χορηγούνται με τη σύριγγα και λίγο νερό, διαμέσου του σωλήνα σίτισης.

 

Στάση σώματος

Ο ασθενής πρέπει να είναι πάντα σε καθιστή θέση όταν σιτίζεται (τουλάχιστον 45 μοίρες) καθώς και μετά το τέλος της σίτισης για αρκετή ώρα.

Share this post
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart