Διατροφή και αντιπηκτική αγωγή: Γενικές συστάσεις
Η βιταμίνη Κ είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη που συμμετέχει στην πήξη του αίματος στον οργανισμό μας. Η πρόσληψη βιταμίνης Κ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, όταν λαμβάνει κανείς αντιπηκτική αγωγή, καθώς μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Τι να προσέξω στη διατροφή μου όταν λαμβάνω Αντιπηκτική Αγωγή;
Προσπαθήστε να μην κάνετε απότομες αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και να μην υπάρχουν πολύ μεγάλες διακυμάνσεις στην πρόσληψη βιταμίνης Κ από μέρα σε μέρα. Πιο συγκεκριμένα, όταν λαμβάνετε Αντιπηκτική Αγωγή:
- Περιορίστε τις νηστείες και την απότομη ή υπερβολική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ.
- Αποφύγετε το αλκοόλ. Επιτρέπεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας και μόνο κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Ιδανικά, το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται ή να καταναλώνεται σε πολύ μικρές ποσότητες.
- Αποφύγετε το κάπνισμα, διότι ο καπνός είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ και ανταγωνίζεται τη δράση των αντιπηκτικών φαρμάκων.
- Χρησιμοποιήστε διατροφικά συμπληρώματα και βότανα μόνο κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα ιατρό, διότι μπορεί να περιέχουν βιταμίνη Κ.
- Ενημερώστε τον γιατρό σας ή τον διατροφολόγο σας για τυχόν σημαντικές αλλαγές στη διατροφή σας ή στο βάρος σας.
- Επιδιώξτε μια σταθερή ποσότητα των τροφίμων που περιέχουν χαμηλή ή μέτρια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Μην αποκλείετε τελείως από τη διατροφή σας τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Τα τρόφιμα αυτά, πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό σας, σε ορισμένες ποσότητες και σε εναλλαγή με τρόφιμα που αποτελούν φτωχότερες πηγές της βιταμίνης Κ.
- Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα που αφορά στην περιεκτικότητα διαφόρων τροφίμων σε βιταμίνη Κ.
- Ο διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να αξιολογήσετε την καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Κ. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον ιατρό σας, θα σας κατευθύνει εάν και με ποιον τρόπο μπορείτε να σταθεροποιήσετε την πρόσληψη βιταμίνης Κ στη διατροφή σας, με σκοπό τη ρύθμιση της δόσης του φαρμάκου.
ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ
ΧΑΜΗΛΗ | ΜΕΤΡΙΑ | ΥΨΗΛΗ |
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΑΓΓΟΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΡΑΚΑΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΚΑΡΟΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΟΣΠΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ
|
ΑΒΟΚΑΝΤΟ
ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΞΕΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΑΡΟΥΛΙ
|
ΣΠΑΝΑΚΙ
ΓΟΓΓΥΛΙΑ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΛΑΧΑΝΙΔΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΟΡΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΣΥΚΩΤΙ ΣΟΓΙΕΛΑΙΟ |
ΠΗΓΗ: USDA National Nutrient Database for Standard Reference 1 Release April, 2018
1 μερίδα = 1 χούφτα
- Στοχεύστε στην κατανάλωση 5 μερίδων λαχανικών ανά ημέρα.
- Αναφορικά με τα τρόφιμα χαμηλά σε βιταμίνη Κ, δεν υπάρχει περιορισμός στην ποσότητα.
- Αναφορικά με τα τρόφιμα που είναι μέτριας και υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Κ συστήνεται να μην υπερβαίνουν την 1 μερίδα ημερησίως. Πιο συγκεκριμένα το μέγεθος της μερίδας για άτομα που λαμβάνουν Αντιπηκτική Αγωγή, συστήνεται να είναι:
Αβοκάντο | ½ μέτριο |
Λαχανίδες βρασμένες | ½ φλιτζάνι |
Λαχανάκια Βρυξελλών | ½ φλιτζάνι (6) |
Σπανάκι βρασμένο | ½ φλιτζάνι |
Χόρτα βρασμένα | ½ φλιτζάνι |
Μαϊντανός | 6 κοτσάνια |
Μπρόκολο βρασμένο | 3-4 φούντες (1/2 φλιτζάνι) |
Μαρούλι | 1 φλιτζάνι |
Πράσινο λάχανο βρασμένο | ¼ φλιτζάνι |
Σπαράγγια | ½ φλιτζάνι (4) |
Συκώτι | 100 γραμμάρια |
Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ευγενία Ηλιάδου, έχει μεγάλη εμπειρία με ασθενείς που λαμβάνουν Αντιπηκτική Αγωγή. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί της, για ένα εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο, το οποίο θα είναι συμβατό με την Αντιπηκτική Αγωγή σας.