Ψάρι

Υλικά για 4 μερίδες
2 ντομάτες
2 πατάτες μέτριες
1 κρεμμύδι
1 φινόκιο
2 λεμόνια
3 τσιπούρες καθαρισμένες
αλάτι
πιπέρι
7 κλωνάρια θυμάρι κομμένο
50 mL ελαιόλαδο
3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
50 γρ. λευκό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό για σερβίρισμα
7 κλωνάρια δενδρολίβανο κομμένο

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε ροδέλες. Κόβουμε τη ντομάτα, το κρεμμύδι και το φινόκιο σε ροδέλες. Κόβουμε και τα λεμόνια σε ροδέλες. Βάζουμε σε ένα μπολ τις κομμένες πατάτες, το κρεμμύδι και το φινόκιο και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, φρέσκο ψιλοκομμένο θυμάρι και ανακατεύουμε.
Με όλο αυτό το μείγμα στρώνουμε τον πάτο ενός ταψιού. Από πάνω βάζουμε 3 φέτες λεμόνι και 3 φέτες ντομάτας. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα ψάρια. Γεμίζουμε την κοιλιά τους με φέτες από λεμόνι και φρέσκο δενδρολίβανο κομμένο. Πάνω από τη στρώση με τα λαχανικά βάζουμε τα ψάρια και από πάνω τους τοποθετούμε τις ντομάτες. Ρίχνουμε το κρασί, το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Ψήνουμε στον φούρνο 180ο C για 50-60 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο, σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

www.akispetretzikis.gr

Υλικά για 2 μερίδες
4 φιλέτα ψαριού (συναγρίδα ή ροφό ή τσιπούρα ή όποιο άλλο ψάρι προτιμάτε)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 ρίζα φινόκιο λεπτοκομμένη
1 κ.σ. κάππαρη ψιλοκομμένη
1 ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 κομμάτια λαδόκολλα
4 κομμάτια αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε το ψάρι στη λαδόκολλα, ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το φινόκιο, τις ντομάτες, την κάππαρη, το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο. Απλώνουμε στον πάγκο τα τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτου και πάνω σε κάθε ένα από αυτά τοποθετούμε τις λαδόκολλες. Πάνω σε κάθε λαδόκολλα ισομοιράζουμε τη γέμιση των λαχανικών. Τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα ψαριού, με την πέτσα προς τα πάνω. Με πινέλο αλείφουμε τα φιλέτα με λίγο ελαιόλαδο κι αλατοπιπερώνουμε ελάχιστα. Κλείνουμε τα πακέτα διπλώνοντας τη λαδόκολλα μαζί με το αλουμινόχαρτο σε μισοφέγγαρο. Πατάμε πολύ καλά την ένωση για να μην ανοίξει –είναι πολύ βασικό να μη χάσουμε υγρά από τη λαδόκολλα. Στη συνέχεια, τα αραδιάζουμε πάνω σε λαμαρίνα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 240 0C για 15΄. Κατά το ψήσιμο τα πακέτα φουσκώνουν σαν μπαλόνι. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε να σταθούν 5’.

www.argiro.gr

Υλικά
500 γρ πατάτες baby
Ξύσμα από ½ λεμόνι και φέτες από ½ λεμόνι
4 κ.σ. ψίχα ψωμιού
20 γρ βούτυρο
1 + ½ κ.γλ. χοντροκομμένο πιπέρι
4 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα
Μερικά κλαδιά θυμάρι φρέσκο

Μέθοδος
Θερμάνετε το φούρνο στους 200oC / 180oC ανεμιστήρα / αέριο 6. Πλύνετε τις πατάτες και τοποθετήστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό. Σκεπάζουμε και βράζουμε και μετά σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν. Ενώ οι πατάτες μαγειρεύουν, συνδυάστε το ξύσμα λεμονιού, ψίχουλα, βούτυρο και πιπέρι. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα μεγάλο κασσίτερο ψησίματος και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ψίχουλα σε κάθε φιλέτο. Βάλτε τις σφήνες λεμονιού στον κασσίτερο και ψήστε για 8-10 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο σολομός και το ψίχουλο να είναι χρυσό και τραγανό. Όταν μαγειρεύονται οι πατάτες, στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και συνθλίβετε ελαφρά. Προσθέστε ένα κουτάλι βούτυρο, σεζόν και διασκορπίζετε με το θυμάρι και σερβίρετε.

www.bbcgoodfood.com

Υλικά
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. σπόρους μάραθο
2 καρότα, σε κύβους
2 στικ σέλερι, σε κύβους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
400 γρ ντομάτα κονκασέ
500 mLζωμό ψαριού
2 φιλέτα ψαριού (περίπου 200 γρ το ένα)
85 γρ γαρίδες ψίχα

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε τους σπόρους μάραθο, το σέληνο και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν. Προσθέτουμε τα πράσα, τις ντομάτες και το ζωμό ψαριού, και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να είναι τρυφερά και η σάλτσα να έχει δέσει. Προσθέτουμε τα φιλέτα ψαριού και τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη.

www.bbcgoodfood.com

Υλικά
1 μικρό βολβό μάραθο
1 πράσο
3 στικ σέλερι
1 φρέσκο κόκκινο τσίλι
4 σκελίδες σκόρδου
3-4 ντομάτες σε κύβους
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάριο
440 γρ. φιλέτο λευκού ψαριού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ποτήρι λευκό κρασί
400 γρ γαρίδες ή μύδια ή άλλα θαλασσινά

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μάραθο, το πράσο, το σέληνο, το τσίλι και το σκόρδο και το θυμάρι και κόβουμε σε κύβους τη ντομάτα και τα φιλέτα ψαριού. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι και τα φιλέτα ψαριού. Όταν το ψάρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες ή τα μύδια και σιγοβράζουμε για 2 ακόμη λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες και να ανοίξουν τα μύδια. Σερβίρουμε προαιρετικά με μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και φρέσκο τσίλι.

www.jamieoliver.com

Υλικά
700 γρ. πατάτες, σε πολύ λεπτές φέτες
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1½ κιλό ντομάτες, βρασμένες για 1-2 λεπτά και ψιλοκομμένες
500 ml νερό
1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 κιλά γαύρος, καθαρισμένος
5-6κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένοπιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις πατάτες με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις ντομάτες, το νερό και το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε σε μεγάλο ταψί και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να γίνει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Απλώνουμε πάνω από τις πατάτες τον γαύρο και ψήνουμε για 2-4 λεπτά. Σβήνουμε τον φούρνο, αφήνουμε την πόρτα μισάνοιχτη και αφήνουμε το φαγητό μέσα για 3-4 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

www.gastronomos.gr

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart