Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Μύθοι και αλήθειες σχετικά με τη διατροφή και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ποιά προϊόντα τελικά προστατεύουν την καρδιά;

Πολλά έχουν ειπωθεί κατά καιρούς για την καταλληλότητα συγκεκριμένων τροφών στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να ενημερώσει το αναγνωστικό του κοινό σχετικά με κάποιους μύθους και πραγματικότητες, ως προς την ευεργετική δράση και μη, τροφών που κατά καιρούς συσχετίσθηκαν με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Επιτρέπεται να πίνουμε αλκοόλ;Η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες είναι αποδεκτή, δηλαδή 1-2 αλκοολούχων μονάδων ημερησίως για τους άνδρες και 1 μονάδα την ημέρα για τις γυναίκες*. Όταν ξεπερνάται η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ τότε μεγαλώνει η πιθανότητα αύξησης της αρτηριακής πίεσης, η καρδιακή ανεπάρκεια, η εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου και το σωματικό βάρος.1 μονάδα οινοπνεύματος αντιστοιχεί σε 1 μικρό ποτήρι κρασί μέτριας περιεκτικότητας σε οινόπνευμα (75ml),1 ποτήρι μπύρα 250 ml, 25 ml για τα οινοπνευματώδη (40% οινόπνευμα).
  • Το κόκκινο κρασί προστατεύει την καρδιά;Το κόκκινο κρασί δεν αποτελεί καλύτερη επιλογή από κάποια άλλη μορφή οινοπνεύματος. Εικάζεται ότι είναι προτιμότερο λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Όμως εάν παίρνεις αρκετά αντιοξειδωτικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνεις, δεν είναι αναγκαίο να συμπεριλάβεις το κόκκινο κρασί στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.
  • Aλήθεια-τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν την καρδιά σου.Κύρια λειτουργία των αντιοξειδωτικών ουσιών είναι να εξασθενούν τη δράση των ελεύθερων ριζών που παράγονται μετά από διάφορες αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ελεύθερες ρίζες είναι δυνατόν να καταστρέψουν τις αρτηρίες και να συντελέσουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι βιταμίνες Α-κυρίως στη μορφή της βήτα-καροτένιο, C, E, σελήνιο και φλαβονοειδή είναι όλες αντιοξειδωτικές. Πλούσιες πηγές τους αποτελούν τα παρακάτω τρόφιμα.
Βιταμίνη C Κόκκινες και πράσινες πιπεριές, γκρεϊπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, μαύρα και κόκκινα μούρα, φράουλες, ακτινίδιο, πατάτες, γλυκοπατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, κουνουπίδι, ντομάτα, φρουτοχυμοί, λάχανο, μάνγκο.
Βιταμίνη Ε Όλα τα έλαια (Ελαιόλαδο, σπορέλαια κλπ), ξηροί καρποί (φυστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια), σπόροι όπως οι ηλιόσποροι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο) κ.α.
Βέτα-καροτένιο Καρότα, γλυκοπατάτες, βερίκοκα, κόκκινες & κίτρινες πιπεριές, μάνγκο, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, σπανάκι, πράσινα φασόλια, μπρόκολο, αρακάς, κολοκύθα, σπαράγγια.
Φρούτα, λαχανικά, κρεμμύδια, μήλα, τσαϊ, κόκκινο κρασί, σμέουρα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταναλώνετε τα παραπάνω φαγητά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνετε επιπλέον  κατασκευάσματα βιταμινών ή άλλα συμπληρώματα διατροφής, εφόσον ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή.

  • Καφέ να πίνουμε; Kαλά τα νέα!Δεν υπάρχει επαρκές αποδεικτικό υλικό ακόμη για να συνδέσουμε τηνκατανάλωση καφέ με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ποσότητα ζάχαρης και ο τύπος γάλακτος που προσθέτουμε θα κάνει την διαφορά. Πάντως, σίγουρο είναι ότι ο καφές μπορεί να ανεβάσει τους παλμούς της καρδιάς, οπότε συνίσταται η μέγιστη κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 2-3 κούπες καφέ την ημέρα.
  • Αλήθεια-Το Φυλλικό οξύ μας προστατεύει Αυτό δεν είναι μύθος, πιστεύεται ότι η υψηλή συγκέντρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπου και ανήκει το φυλλικό οξύ, μειώνουν τα επίπεδα της χομοκυστεϊνής, ενός αμινοξέος που υψηλές τιμές  του συνδέονται με την εμφάνιση καρδιοπαθειών. Συνίσταται λοιπόν να τρώμε μία ποικιλία φαγητών πλούσια σε φυλλικό οξύ, π.χ. πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι, όσπρια τα οποία είναι υψηλές πηγές φυλλικού οξέος όπως και το συκώτι.
  • Αλήθεια-Τα λειτουργικά τρόφιμα με στανόλες και στερόλες βοηθούν
    Στις μέρες μας, εκτεταμένες έρευνες γύρω από αυτές τις ουσίες δείχνουν ότι οι φυτικές στανόλες και στερόλες προσομοιάζουν της δομής της χοληστερόλης, εμποδίζοντας την απορρόφησή της στο αίμα.
  • Προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες και στερόλες κυκλοφορούν στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως σε μαργαρίνη, γιαούρτι, τυρί, γάλα και άλλες μορφές.
  • Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα παραπάνω προϊόντα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, αλλά μόνο όταν καταναλώνονται στις συνιστώμενες δοσολογίες που αναγράφονται αναλυτικά στις συσκευασίες τους.
  • Φυτικές στερόλες μπορούμε να βρούμε σε τρόφιμα φυτικής προελεύσεως. Θα σκεφτεί λοιπόν κανείς γιατί να μην τις καταναλώσω μέσω της διατροφής? Η απάντηση όμως είναι ότι για να φτάσουμε την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη των 1.5-3 γραμμαρίων ημερησίως,  η ποσότητα των τροφών που πρέπει να καταναλωθεί είναι πολύ μεγάλη.
  • Αλήθεια ή ψέματα; Το σκόρδο ρίχνει την πίεση; Δεν υπάρχει ακόμα ισχυρή επιστημονική έρευνα να επιβεβαιώσει ότι το σκόρδο έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θεραπεία και αποφυγή των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κάποια αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών δείχνουν ότι το φρέσκο σκόρδο μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες, μόνο όταν καταναλώνεται σε ποσότητες αντίστοιχες των 7-28 σκελίδων σκόρδων την ημέρα. Επίσης, δεν παύει να αποτελεί ένα αποτελεσματικό τρόπο αντικατάστασης προσθήκης αλατιού είτε στο μαγείρεμα, είτε στο τραπέζι.
  • Ωμέγα 3-τα αγαπημένα της καρδιάς-Ο συγκεκριμένος τύπος λίπους που βρίσκεται στο λιπαρό ψάρι-ο οποίος ονομάζεται ωμέγα 3 λιπαρό οξύ (ω-3 λιπαρό οξύ)-προστατεύει την καρδιά και θα πρέπει να αποτελεί μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες ψαριών σε εβδομαδιαία βάση, εκ των οποίων η μία να είναι λιπαρό ψάρι. Η μία μερίδα λιπαρού ψαριού αντιστοιχεί σε 140 γρ. και καλές πηγές αποτελούν οι σαρδέλες, η τσιπούρα, το λαβράκι, η πέστροφα, το σκουμπρί, ο σολομός και ο φρέσκος τόνος. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την πηκτικότητα του αίματος και ως εκ τούτου ελαττώνονται οι πιθανότητες δημιουργίας θρόμβων, που με τη σειρά τους φράσσουν τις αρτηρίες.
    Εάν δεν θέλετε να συμπεριλάβετε το λιπαρό ψάρι στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας, συνίσταται η χρήση συμπληρωμάτων τα οποία περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 0.5-1.0γρ (500mg-1000mg) ημερησίως. Προσοχή, διότι το μουρουνέλαιο δεν αποτελεί υψηλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, οπότε επιλέξτε άλλου τύπου συμπλήρωμα.
    Κόψε το αλάτι-δυστυχώς δεν είναι μύθος-περιόρισε την κατανάλωση αλατιού, σε περίπτωση εμφάνισης καρδιοπάθειων και  υψηλής πίεσης. Μπορείς να επιλέξεις υποκατάστατα αλατιού που κυκλοφορούν στο εμπόριο αλλά προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς τα περισσότερα είναι υψηλά σε κάλιο και αυτό μπορεί να αποτελεί αντένδειξη για κάποιους ασθενείς (πχτους νεφροπαθείς). Προτίμησε μπαχαρικά και επιπλέον πιπέρι για να δώσεις γεύση στο φαγητό.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart