Διατροφικές οδηγίες για την υπέρταση
Τα άτομα με υπέρταση, καλό είναι να ακολουθούν τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες, για τον καλύτερο έλεγχό της.
1. Ελέγξτε το σωματικό σας βάρος
Η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποφυγή ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων.
2. Περιορίστε το αλάτι
• Για να μειώσετε την εμφάνιση της υπέρτασης, ελαττώστε το αλάτι στο μαγείρεμα και αποφύγετε την προσθήκη του στο τραπέζι.
• Διαβάστε την ετικέτα του τροφίμου που επιλέξατε. Διακρίνετε μόνοι σας, εάν το προϊόν είναι κατάλληλο για εσάς.
-Εάν στον πίνακα διαθρεπτικής αξίας του προϊόντος αναγράφεται ότι τα 100γρ. προϊόντος περιέχουν περισσότερο από 1.5 γρ. αλάτι, τότε το προϊόν είναι υψηλό σε αλάτι.
-Εάν περιέχει λιγότερο από 0.3γρ. αλάτι ανά 100γρ. προϊόντος τότε είναι χαμηλό σε αλάτι.
• Αποφύγετε τα αλμυρά τρόφιμα που αναγράφονται στο διατροφικό πίνακα που ακολουθεί.
3. Περιορίστε την κατανάλωση οινοπνεύματος
Για να μειώσετε την εμφάνιση της υπέρτασης, βεβαιωθείτε ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος δεν ξεπερνά τις 2-3 μονάδες /ημέρα για τους άντρες και 1-2 μονάδες/ ημέρα για τις γυναίκες.
* 1 μονάδα οινοπνεύματος αντιστοιχεί σε ½ ποτήρι μπύρα, 1 μικρό ποτήρι κρασί ή 25 ml υψηλότερων σε περιεκτικότητα αλκοολούχων ποτών.
4. Ακολουθήστε μια DASH (Dietary Approaches to stop Hypertention) τύπου δίαιτα
Επιστημονικά αποδεδειγμένα, η δίαιτα DASH ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Η βάση της είναι η χαμηλή κατανάλωση λίπους και η αυξημένη κατανάλωση τροφών που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, όπως φρούτα και λαχανικά. Από αυτές τις τροφές, καλό είναι να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως. Όσον αφορά το λίπος, περιορίστε προϊόντα ζωικής προελεύσεως ή επιλέξτε προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά. Κάποια παραδείγματα προϊόντων χαμηλά σε λιπαρά, είναι: τα γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και άπαχα κρέατα όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ψάρι.
5. Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων που είναι υψηλά σε κάλιο
ΛΑΧΑΝΙΚΑ: πράσινα φασολάκια, αγκινάρες, σπανάκι, ντομάτες
ΦΡΟΥΤΑ: μπανάνα (δείτε μια συνταγή με μπανάνα), πορτοκάλι, δαμάσκηνο, βερίκοκα
6. Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων
Για τη μείωση της εμφάνισης της υπέρτασης, συμπεριλάβετε καθημερινά στη διατροφή σας 1 φλιτζ. Γάλα και 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.
7. Κάντε άσκηση για τουλάχιστον 150 λεπτά/ εβδομάδα
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΥΠΕΡΤΑΣΗ
ΤΡΟΦΙΜΟ | ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΤΡΟΦΙΜΩΝ |
ΨΑΡΙΑ-ΚΡΕΑΤΑ | Όλα τα παστά κρέατα. Μπέικον, μυαλά, αλλαντικά, λουκάνικα, αντσούγιες, χαβιάρι, σαρδέλες, ρέγκα, τόνος ή καπνιστός σολομός ή μαλάκια σε κονσέρβα. Όλες οι σούπες σε κονσέρβα, αφυδατωμένες και κατεψυγμένες σούπες που περιέχουν αλάτι, κύβοι σούπας κονσομέ και άλλες σούπες εμπορίου από εκχυλίσματα κρέατος. |
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ | Ιδιαίτερη προσοχή στα τυροκομικά προϊόντα. |
ΟΣΠΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΨΩΜΙΑ ΚΑΙ ΣΙΤΗΡΑ |
Πατατάκια, γαριδάκια, παράγωγα πατάτας (αλατισμένα), πίτες, μπισκότα αλμυρά, τηγανίτες και δημητριακά παράγωγα παρασκευασμένα με αλάτι, αλμυρά κράκερ, κονσερβοποιημένα όσπρια. |
ΛΙΠΗ – ΕΛΑΙΑ | Έτοιμες σάλτσες, σος, ντρέσινγκ (όπως κέτσαπ, μουστάρδα, σος σόγιας, τσίλι, σως μπάρμπεκιου, μαγιονέζα, ντρέσινγκ σαλάτας), κύβους αρωματικών/μυρωδικών/κρεάτων για μαγείρεμα. Βούτυρο αλατισμένο, μαργαρίνη αλατισμένη με στερεά υδρογονωμένα έλαια, φυστικοβούτυρο, ελιές αλατισμένες, λίπος ψητού, ξύγκι. |
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ | Αλατισμένοι ξηροί καρποί. |
ΡΟΦΗΜΑΤΑ | Αλκοολούχα ποτά. |
ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ | Λαχανικά σε κονσέρβα, τουρσί λαχανικά. |
ΑΛΑΤΙ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑΤΑΜΥΡΩΔΙΚΑ | Αλάτι, μπαλσάμικο ξύδι, σόγια, μαγειρική σόδα. |
Για περισσότερες πληροφορίες για την υπέρταση, επικοινωνήστε με την Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Ευγενία Ηλιάδου.