Γαστρεντερολογικά Νοσήματα

Ευερέθιστο έντερο

Γενικές συστάσεις για Ευερέθιστο έντερο

  • Ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με μικρά και συχνά γεύματα
  • Μην τρώτε λαίμαργα και να μασάτε καλά τις τροφές.
  • Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματα.
  • Αποφύγετε τις υπερβολικές ποσότητες τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης , φρούτα και λαχανικά.
  • Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη.
  • Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
  • Αποφύγετε τα γλυκαντικά που περιέχονται συνήθως σε τρόφιμα τύπου light (αναψυκτικά Light, την φρουκτόζη, τις τσίχλες χωρίς ζάχαρη).
  • Aποφύγετε τα τρόφιμα που δημιουργούν αέρια, όπως το κρεμμύδι, τα όσπρια, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μπρόκολο, το καλαμπόκι και τα πολλά  καρυκεύματα, σταφίδες, μήλο, δαμάσκηνα.
  • Περιορίστε τον καφέ, το τσάι και τους χυμούς φρούτων (ιδιαίτερα  των εσπεριδοειδών φρούτων).
  • Αποφύγετε τα γλυκά και ιδίως την σοκολάτα.
  • Περιορίστε το αλκοόλ.
  • Αποφύγετε τα λιπαρά και τηγανητά φαγητά.
  • Αν παρατηρήσετε ότι κάποιο συγκεκριμένο τρόφιμο σας δημιουργεί εντερικές διαταραχές αποκλείστε το από την διατροφή σας και επανεντάξτε το ξανά αργότερα.
  • Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα (π.χ. καθημερινός περίπατος διάρκειας 30 λεπτών).
  • Αντιμετωπίστε το stress.
  • Λήψη προβιοτικών είναι χρήσιμη σε κάποιες περιπτώσεις

Σε περίπτωση δυσκοιλιότητας
Εισάγετε στην διατροφή σας περισσότερα λαχανικά και φρούτα, δημητριακά και τροφές πλούσιες ή εμπλουτισμένες σε πιτυρούχο υπόλειμμα, να πίνετε πολλά υγρά και να αποφεύγετε το ρύζι και το τσάι.
Σε περίπτωση διάρροιας
Περιορισμός τροφίμων υψηλών σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Επίσης περιορισμός πολύ λιπαρών τροφών. Συστήνεται η κατανάλωση χυμού μήλου.

Γαστρίτιδα

Διατροφικές οδηγίες για τη θεραπεία της γαστρίτιδας

  • Ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα (3 κυρίως γεύματα) και 2 – 3 ενδιάμεσα σνακ) με ισορροπημένη διατροφή, συμπεριλάβετε όλες τις διατροφικές ομάδες.
  • Συστήνεται μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά.
  • Συστήνεται η χρήση ωμού ελαιόλαδου στα φαγητά
  • Αποφυγή αλκοόλ, μπύρας, κρασιού σε περιόδους έξαρσης της νόσου.
  • Αποφυγή κατανάλωσης καφέ, ντεκαφεινέ, τσάι, αναψυκτικών με ανθρακικό.
  • Αποφυγή σκόρδου και μπαχαρικών (κυρίως μαύρο πιπέρι, γαρύφαλλο, πάπρικα, chili), το λεμόνι, το ξύδι.
  • Αποφυγή κατανάλωσης εσπεριδοειδών φρούτων και της τομάτας.
  • Αποφυγή τηγανητών φαγητών, καπνιστά ή με πολλά μπαχαρικά κρέατα, λιπαρές τροφές, γλυκά με σιρόπι και ξηρούς καρπούς και λαχανικά που σχηματίζουν αέρια όπως το κρεμμύδι, το σέλινο, το λάχανο κ.α.
  • Αποκλεισμός των τροφίμων που προκαλούν δυσφορία στον εκάστοτε ασθενή.
  • Συνίσταται μείωση του αλατιού.
  • Αποφυγή κατανάλωσης φαγητού πριν τον ύπνο.
  • Αποφυγή κατανάλωσης πολύ κρύου ή ζεστού φαγητού.
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart