Πρωϊνό
Υλικά για 2-4 μερίδες
100 γρ. κινόα
300 γρ. νερό
1 πράσινο μήλο
1 κόκκινο μήλο
1 στικ κανέλας
10 γρ. φρέσκο τζίντζερ
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε την κινόα και το νερό. Μεταφέρουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και μαγειρεύουμε την κινόα για 10 λεπτά. Με ένα μαχαίρι κόβουμε το πράσινο και το κόκκινο μήλο σε μικρά κομμάτια. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά να κάψει. Μεταφέρουμε τα μήλα στο τηγάνι και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέτουμε ένα στικ κανέλας και 2-3 φέτες από το τζίντζερ. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι και το υπόλοιπο τζίντζερ τριμμένο.
Αφαιρούμε την κινόα από τη φωτιά, τη σουρώνουμε, την ξεπλένουμε κάτω από το νερό και την αφήνουμε να κρυώσει. Αφαιρούμε τα μήλα από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το τζίντζερ από το μείγμα και μεταφέρουμε τα μήλα στο μπολ με το γιαούρτι. Προσθέτουμε την κινόα, το εκχύλισμα βανίλιας, κανέλα σε σκόνη, το μέλι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Υλικά
125 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
100γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
2 μπανάνες (250γρ.) ώριμες
250 γρ. φαρίνα ολικής άλεσης
100γρ. νιφάδες βρώμης
50γρ. καρυδόψιχα τριμμένη
4 κουτ. σούπας σταφίδα κορινθιακή
Εκτέλεση
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός την καστανή ζάχαρη και τη μαργαρίνη μέχρι να ενωθούν και μετά προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα. Σε ξεχωριστό μπολ πολτοποιούμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι και σε τρίτο μπολ αναμειγνύουμε τη φαρίνα ολικής άλεσης με τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε τις πολτοποιημένες μπανάνες στο μίγμα με τα αυγά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα ρίχνουμε πρώτα το μίγμα της φαρίνας και έπειτα τις σταφίδες και τη μισή καρυδόψιχα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη φαρίνα, μια μικρή μακρόστενη φόρμα για ψωμί. Αδειάζουμε μέσα το μίγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά.
Υλικά
1 αυγό & 2 ασπράδια
1-2 φέτες τυρί χαμηλών λιπαρών
1 φέτα γαλοπούλα
1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά (προαιρετικά) ή λίγο γάλα 1,5%
Δυόσμος
Λαχανικά της αρεσκείας σας (π.χ μανιτάρια, πιπεριές κλπ)
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τυρί, τη γαλοπούλα και τα λαχανικά κομμένα σε κύβους, τα μυρωδικά, το γιαούρτι, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μίγμα σε αντικολλητικό ταψί (ή σε ταψί που έχουμε εφαρμόσει αντικολλητικό χαρτί). Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 10-15 λεπτά.
Υλικά για 4 μερίδες
1 κόκκινο μήλο
2 μπανάνες ώριμες
χυμό από ½ λεμόνι
50 γρ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. νερό
Για τη σαλάτα
500 γρ. φράουλες
1 μπανάνα
120 γρ. μύρτιλα
100 γρ. μαύρα μούρα
1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
Για το σερβίρισμα
800 γρ. κεφίρ
1 κ.σ. λιναρόσπορο
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα: Ξεφλουδίζουμε το μήλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Το κόβουμε σε φέτες 1 εκ. και στη συνέχεια σε κυβάκια. Ξεφλουδίζουμε 2 μπανάνες και τις κόβουμε σε ροδέλες 1 εκ. Προσθέτουμε τα μήλα και τις μπανάνες σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τον χυμό από το λεμόνι.
Βάζουμε το μέλι, το εκχύλισμα, το νερό και σιγοβράζουμε 5-10 λεπτά μέχρι να λιώσει το μήλο.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθεί το μείγμα. Βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Αν δεν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο.
Για τη σαλάτα: Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις φράουλες, τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τη μπανάνα σε φέτες και τη βάζουμε μαζί με τις φράουλες. Προσθέτουμε τα μύρτιλα, τα μαύρα μούρα και την κανέλα. Περιχύνουμε τη σάλτσα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε στα μπολ το κεφίρ. Μοιράζουμε τη φρουτοσαλάτα και πασπαλίζουμε με τον λιναρόσπορο.
Σνακ
Υλικά για 12 μερίδες
200 γρ. δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι
100 γρ. φιστίκια αράπικα, καθαρισμένα
100 γρ. φιστικοβούτυρο
½ κ.γ. κανέλα
50 γρ. δάκρυα σοκολάτας
Εκτέλεση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα δαμάσκηνα με τα φιστίκια και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν και να γίνουν μια μάζα. Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο, την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ζύμη. Βάζουμε τα δάκρυα σοκολάτας και χτυπάμε 2 φορές μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια ορθογώνια φόρμα ή ταψί στην οποία έχουμε στρώσει μία μεμβράνη. Με τα δάχτυλά μας πιέζουμε το μείγμα ώστε να έχει ομοιόμορφο πάχος παντού μέσα στη φόρμα. Βάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη για 5 ώρες. Αφαιρούμε και κόβουμε σε ατομικές μπάρες. Κρατάμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα αφού τις τυλίξουμε μία μία σε μεμβράνη.