Ingredients
3 breams, scaled and gutted
2 medium potatoes, cut into thin slices
2 tomatoes, cut into thin slices
1 onion, cut into thin slices
salt
pepper
3 stars anise
2 lemons, cut into thin slices
1 finochio, cut into thin slices
100 g white wine
½ cup olive oil
1 tablespoon chrithmum (sea fennel), for serving
½ bunch parsley, for serving
7 sprigs fresh rosemary
7 sprigs fresh thyme
Method
Preheat oven to 180*C (350* F) Fan. Peel the potatoes and cut into thin slices. Cut the tomato, onion and finochio into thin rounds. Cut the lemons into thin slices. Transfer the potatoes, onions and finochio to a bowl. Drizzle with some olive oil and season with salt, pepper and some fresh thyme. Toss to coat. Spread the vegetable mixture onto the bottom of a baking pan. Season the fish with salt and pepper and drizzle with some olive oil. Fill the belly cavity with lemon slices and some fresh rosemary. Place the fish over the layer of vegetables in the baking pan. Cover with 3 tomato slices. Add the wine, olive oil and spices. Bake for 50-60 minutes. When ready, remove from oven and serve with fresh parsley and chrithmum (sea fennel).
Ingredients for 2 portions
4 fish fillets (rib or sea bream or sea bream or any other fish you prefer)
2 spring onions with their leaves chopped
1 finely chopped fennel root
1 tbsp. chopped capers
1 tomato cut into small squares
2 tbsp. olive oil
salt
freshly ground pepper
4 pieces of oil glue
4 pieces of foil
Method
Start the fish in the oil paste, mixing in a bowl the spring onions, the fennel, the tomatoes, the capers, the olive oil and a little salt and pepper. Spread the four pieces of aluminum foil on the counter and place the oil seals on each of them. On each oil paste we distribute the filling of the vegetables. Place the fish fillets on top, with the skin facing up. Brush the fillets with a little olive oil and season with a little salt and pepper. Close the packages by folding the oil paste together with the aluminum foil into a crescent. Press the joint very well so that it does not open - it is very important not to lose liquids from the oil paste. Then, lay them on a plate. Bake in a preheated oven at 240 0C for 15΄. During baking, the packages inflate like a balloon. After they are cooked, let them stand for 5 '.
Υλικά
500 γρ πατάτες baby
Ξύσμα από ½ λεμόνι και φέτες από ½ λεμόνι
4 κ.σ. ψίχα ψωμιού
20 γρ βούτυρο
1 + ½ κ.γλ. χοντροκομμένο πιπέρι
4 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα
Μερικά κλαδιά θυμάρι φρέσκο
Μέθοδος
Θερμάνετε το φούρνο στους 200oC / 180oC ανεμιστήρα / αέριο 6. Πλύνετε τις πατάτες και τοποθετήστε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό. Σκεπάζουμε και βράζουμε και μετά σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν. Ενώ οι πατάτες μαγειρεύουν, συνδυάστε το ξύσμα λεμονιού, ψίχουλα, βούτυρο και πιπέρι. Βάζουμε τα φιλέτα σολομού σε ένα μεγάλο κασσίτερο ψησίματος και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας ψίχουλα σε κάθε φιλέτο. Βάλτε τις σφήνες λεμονιού στον κασσίτερο και ψήστε για 8-10 λεπτά μέχρι να ψηθεί ο σολομός και το ψίχουλο να είναι χρυσό και τραγανό. Όταν μαγειρεύονται οι πατάτες, στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι και συνθλίβετε ελαφρά. Προσθέστε ένα κουτάλι βούτυρο, σεζόν και διασκορπίζετε με το θυμάρι και σερβίρετε.
Ingredients
1 tbsp olive oil
1 tsp fennel seeds
2 carrots, diced
2 celery sticks, diced
2 garlic cloves, finely chopped
2 leeks , thinly sliced
400g can chopped tomatoes
500ml hot fish stock
2 skinless pollock fillets (about 200g), thawed if frozen, and cut into chunks
85g raw shelled king prawns
Method
Heat the oil in a large pan, add the fennel seeds, carrots, celery and garlic, and cook for 5 mins until starting to soften. Tip in the leeks, tomatoes and stock, season and bring to the boil, then cover and simmer for 15-20 mins until the vegetables are tender and the sauce has thickened and reduced slightly. Add the fish, scatter over the prawns and cook for 2 mins more until lightly cooked. Ladle into bowls and serve with a spoon.
Method
Trim and finely chop the fennel, leek, celery and chilli, and peel and finely chop the garlic. Roughly chop the tomatoes, pick the thyme leaves and chop the fish into chunks.
Gently cook the fennel, leek, celery, most of the chilli and the garlic in olive oil over a medium heat, until soft. Add 1 litre water and the wine, bring to the boil, then reduce heat and simmer until vegetables are cooked. Add the tomatoes, thyme and fish. When fish turns opaque, add the prawns, mussels or clams and simmer for 2 minutes until prawns are cooked and mussels are open. Season and serve with a drizzle of extra virgin olive oil and a scattering of fresh chilli.
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε το μάραθο, το πράσο, το σέληνο, το τσίλι και το σκόρδο και το θυμάρι και κόβουμε σε κύβους τη ντομάτα και τα φιλέτα ψαριού. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 1 λίτρο βραστό νερό και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε τις ντομάτες, το θυμάρι και τα φιλέτα ψαριού. Όταν το ψάρι είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις γαρίδες ή τα μύδια και σιγοβράζουμε για 2 ακόμη λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν οι γαρίδες και να ανοίξουν τα μύδια. Σερβίρουμε προαιρετικά με μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο και φρέσκο τσίλι.
Ingredients
700 gr. potatoes, in very thin slices
1 large onion, finely chopped
2 cloves garlic, melted
1 kg of tomatoes, boiled for 1-2 minutes and finely chopped
500 ml water
1/2 bunch parsley, finely chopped
1/2 bunch mint, finely chopped
2 kilos of anchovies, cleaned
5-6k.s. olive oil
Salt and freshly ground pepper
Method
Preheat the oven to 180 ° C. In a large bowl, mix the potatoes with the onion, garlic, tomatoes, water and oil and season with salt and pepper. Spread in a large pan and bake for about 50 minutes or until the sauce is done and the potatoes are soft. Add the herbs and salt and pepper and mix gently. Spread the anchovies over the potatoes and cook for 2-4 minutes. Turn off the oven, leave the door ajar and leave the food inside for 3-4 minutes, before serving.