Ευεργετικές δράσεις των πατζαριών για την αντιμετώπιση της υπέρτασης
Posted in News

Ευεργετικές δράσεις των πατζαριών για την αντιμετώπιση της υπέρτασης

Σύμφωνα με μία μελέτη που διεξήχθη στο επιστημονικό περιοδικό ‘Hypertention’ από τον Αμερικάνικη Καρδιολογική εταιρεία, ένα ποτήρι χυμός πατζαριών μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Στη μελέτη αυτή οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν περίπου 1 φλιτζάνι ζωμό παντζαριών καθημερινά και παρατήρησαν ότι η πίεση τους μειώθηκε κατά 10 mm Hg.

Όπως δηλώνουν οι ερευνητές  τα προκαταρκτικά ευρήματα στη συμπληρωματική λήψη του ζωμού από το πατζάρι δεν επιβεβαιώνουν πλήρως τα οφέλη για την υγεία.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τακτική κατανάλωση λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα παντζάρια, αποτελεί μία προσιτή βελτίωση του τρόπου προσέγγισης για την υγεία της καρδιάς.

Οι συμμετέχοντες στην μελέτη κατανάλωσαν 250 ml χυμό παντζαριών ή νερό που περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη και παρακολούθησαν την πίεση τους για εικοσιτέσσερις ώρες.

Ο χυμός από παντζάρια περιέχει περίπου 0.2 γραμμάρια σε νιτρικά άλατα, αντίστοιχη ποσότητα παίρνουμε από ένα μεγάλο μπολ σαλάτα λάχανο ή και από 2 παντζάρια. Στο σώμα τα νιτρικά άλατα μετατρέπονται σε οξίδια, τα οποία βρίσκονται σε μορφή αεριών και διαστέλλουν τις αρτηρίες, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να κρύψουν την έκπληξη τους για την τόσο μικρή ποσότητα νιτρικών αλάτων που χρειάστηκε για να δουν ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, στους συμμετέχοντες πoυ κατανάλωσαν το χυμό μειώθηκε η συστολική και διαστολική πίεση του αίματος (η μικρή και η μεγάλη πίεση)– ακόμη και όταν η περιεκτικότητα σε νιτρώδη στο αίμα, έπεσε στα επίπεδα που ήταν πριν την κατανάλωση του χυμού. Το αποτέλεσμα φάνηκε χυμού σε τρεις με έξι ώρες μετά την κατανάλωση, αλλά η δράση του παρέμεινε για 24 ώρες.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα των νιτρώδων που απαιτείται για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση είναι αρκετά μικρή και μπορεί να δώσει σημαντικά κλινικά οφέλη στα άτομα που πρέπει να ρυθμίσουν την πίεση τους.  Ωστόσο, δε γνωρίζουμε ακόμη το πόσο μακροπρόθεσμο είναι το αποτέλεσμα.

Η συχνότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι το μυστικό. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός φαρμάκων προτείνει να γεμίσει τουλάχιστον μισό από το πιάτο με φρούτα και λαχανικά, ενώ η Αμερικάνικη Καρδιολογική εταιρεία προτείνει την κατανάλωση 8 ή περισσότερων μικρομερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά. 1 μερίδα αντιστοιχεί σε 1 μέτριο φρούτο, 1 μπολ ωμή σαλάτα κ.α.

Share this post
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart